Απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, τα δίδακτρα…και τις «έδρες»

Τα πανεπιστήμια στροβιλίζονται στη δίνη της κρίσης, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Ίσως, μάλιστα, να βρίσκονται εγγύτερα από κάθε άλλο τομέα του κοινωνικού κράτους στο κέντρο της τρομακτικής αυτής περιδίνησης, μιας που οι προϋπολογισμοί τους έχουν περικοπεί κατά 70-80%, ποσοστό πολλαπλάσιο της αντίστοιχης μείωσης του ΑΕΠ. Τα πανεπιστήμια, τα κέντρα μόρφωσης της ελληνικής νεολαίας και θερμοκοιτίδες ενός καλύτερου αύριο για τη χώρα, αντιμετωπίστηκαν από τους δανειστές – επικυρίαρχους και από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ως περιττή πολυτέλεια. Σήμερα, βρίσκονται σε συνεχή πτωτική πορεία, αντιμέτωπα με πολλαπλά προβλήματα επιβίωσης, που είναι αδύνατον να λυθούν από το περίσσευμα φιλοτιμίας και αίσθησης καθήκοντος του διδακτικού προσωπικού και των εργαζομένων τους.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει πια πολλά δείγματα γραφής για την πολιτική της στα πανεπιστήμια, και δια των πράξεων και δια των παραλείψεων της.

  • Η κυβέρνηση μοιάζει να εγκαταλείπει τα πανεπιστήμια στο έλεος της αδυσώπητης οικονομικής δυσπραγίας. Φράσεις, όπως «να μείνει η παιδεία εκτός μνημονίου γιατί προετοιμάζει το μέλλον της χώρας» έχουν αποσυρθεί ακόμη και από τη ρητορική της κυβέρνησης. Στο οικονομικό ζήτημα, εκεί που εμφανίζεται απογυμνωμένη από μακιγιάζ κάθε πολιτική, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι δαπάνες παραμένουν σταθερά κάτω από τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες των πανεπιστημίων, δηλαδή κάτω από το επίπεδο επιβίωσης. Ακόμη και στο θέμα των μισθών, στο οποίο υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή στο επίπεδο του 2012, η κυβέρνηση αρνείται να κάνει αυτό που η ίδια υλοποίησε στην αντίστοιχη περίπτωση των δικαστικών. Αντ’ αυτού δηλώνει ότι ψάχνει να βρει τη «μαγική φόρμουλα» ώστε να «δώσει αυξήσεις» στα μέλη ΔΕΠ, αν και το συνολικό κόστος των ειδικών μισθολογίων θα πρέπει να παραμείνει «δημοσιονομικά ουδέτερο», σύμφωνα με το Μνημόνιο, δηλαδή παγωμένο.
  • Οι αναπόδραστες συνέπειες αυτής της πραγματικότητας γίνεται προσπάθεια ...
Περισσοτερα...

Για την ανοίκεια πολιτική εκμετάλλευση της ΠΟΣΔΕΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Οι παρατάξεις ΑΡΜΕ, ΕΑΠ, ΚΙΠΑΝ και ΣΠ προχώρησαν σήμερα σε έκδοση  δήθεν «ανακοίνωσης της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ», σύμφωνα με την οποία η Ομοσπονδία παίρνει ανοιχτά θέση στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία του δημοψηφίσματος. Το γεγονός αυτό διαστρεβλώνει πλήρως το χαρακτήρα της ΠΟΣΔΕΠ ως συνδικαλιστικής ομοσπονδίας και, προφανώς, δεν προβλέπεται από το καταστατικό της, ούτε έχει συμβεί καμιά άλλη φορά στο παρελθόν. Είναι πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδίας που η πλειοψηφία επιχειρεί να χειραγωγήσει τα μέλη της και να τους υποδείξει τι πρέπει να ψηφίσουν. Είναι δε τόσο τυφλή η σπουδή τους να παρουσιάσουν την ΠΟΣΔΕΠ ως «μαϊντανό» των Δελτίων των 8 που, ενώ προγραμματίζονταν για αύριο Συνεδρίαση της ΕΓ για να συζητήσει το θέμα, διακίνησαν ήδη μια «απόφαση τα Ε.Γ.», ως αποτέλεσμα μιας δήθεν διαδικτυακής διαβούλευσης. Ομόφωνα, όμως, μόλις σε πρόσφατη συνεδρίασή της η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ είχε αποφασίσει ότι διαδικτυακή διαβούλευση θα γίνεται μόνον όταν όλοι συμφωνούν σε αυτό και δεν επίκειται άμεσα μια δια ζώσης συζήτηση. Αλλά καταστατικά, δημοκρατικές διαδικασίες, θεσμικοί ρόλοι και αποφάσεις φαίνεται ότι είναι «ψιλά γράμματα» για τις παρατάξεις αυτές, μπροστά στο «ύψιστο καθήκον» της με κάθε μέσο δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού του λαού.
Καταγγέλλουμε με δριμύτητα την αναξιοπρεπή και απροσχημάτιστη πολιτική εκμετάλλευση της ΠΟΣΔΕΠ στη χυδαία επιχείρηση εκβιασμού και τρομοκράτησης  του ελληνικού λαού, μαζί με τους Γιουνκέρ, Σούλτς, υπέρ του ΝΑΙ. Η ΠΟΣΔΕΠ από φερέφωνο των προηγούμενων κυβερνήσεων, εξελίσσεται σε φερέφωνο των πιο επιθετικών Τροϊκανών!
Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας και την ανάκληση της δήθεν «ανακοίνωσης» της ΠΟΣΔΕΠ.

Για την πολιτική εκμετάλλευση της ΠΟΣΔΕΠ

Περισσοτερα...