Όταν οι μάσκες πέφτουν

Χτες (27/2/2013) είχαμε το πρώτο μήνυμα του Προέδρου του Σ.Ι. με το οποίο εγκαινιάστηκε μια νέου τύπου, με εκ του μακρόθεν διαγγέλματα, «επικοινωνία» με τα μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας και, παράλληλα, είδαμε το πρώτο πραγματικό δείγμα γραφής των απόψεων των μελών του Σ.Ι. για το μέλλον που ευαγγελίζονται για το Ε.Μ.Π., για τους καθηγητές, τους φοιτητές και τους εργαζομένους του.

Το Σ.Ι. στην Απόφαση της 2ης Συνεδρίασης, στις 25/02/2013, δήλωσε τη δυσαρέσκειά του προς τη διατήρηση της σημερινής φυσιογνωμίας του Ε.Μ.Π. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, θεωρεί ότι υπάρχει «…σημαντική απόκλιση του προτεινόμενου σχεδίου συγκρότησης από τα διεθνώς ισχύοντα ως προς τη δομή και οργανωτική συγκρότηση…» και «…ότι η προτεινόμενη δομή του Ε.Μ.Π. αποτελεί μια προσωρινή λύση…». Για το λόγο αυτό, εξάλλου, ανακοινώνει, ότι «…θεωρεί στόχο πρώτης προτεραιότητας την αναδιάρθρωση των Σχολών του Ε.Μ.Π….». Ουσιαστικά, και με το καλημέρα, το Σ.Ι. ανακοινώνει την πρόθεσή του για την κατάργηση των Σχολών του ΕΜΠ!

Θα αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός  της συνεδρίασης, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, εν απουσία του Πρύτανη ΕΜΠ (είναι νόμιμο άραγε αυτό ή εντάσσεται στην κατ΄ εξακολούθηση προσβλητική συμπεριφορά του Σ.Ι. έναντι της δημοκρατικά εκλεγμένης Πρυτανείας;). Ασχολίαστη, επίσης, θα αφήσουμε την προκλητική απόρριψη της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου για τη δομή των 9 μονοτμηματικών Σχολών (πόση υπεροψία πια;).

Θα μείνουμε στην ουσία. Το Σ.Ι. ανακοινώνει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις – καταργήσεις Σχολών και γνωστικών αντικειμένων, προκειμένου να επιτευχθούν αφενός «οικονομίες κλίμακας» μέσα από τη μείωση διδακτικού και διοικητικού προσωπικού (απολύσεις δηλαδή) και αφετέρου έσοδα από δίδακτρα με τη διάσπαση των 5ετών πτυχίων και τη δημιουργία δύο κύκλων σπουδών. Το μέλος ΔΕΠ δεν φτάνει που έχει ήδη χάσει το μισό του μισθό, δεν φτάνει που δεν έχει ούτε καν τα στοιχειώδη για να κάνει τη δουλειά του, πρέπει τώρα να αλλάξει εστία, να χάσει και τις ελάχιστες σταθερές συντεταγμένες στη ζωή του (τον Τομέα, τη Σχολή), να καταστραφούν εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές που χτίστηκαν με τόσο κόπο. Οι εργαζόμενοι να γίνουν εξαιρετικά ευάλωτοι στις απολύσεις, αφού θα έχουν απολέσει και το ελάχιστο στήριγμα των οργανικών θέσεων που θα καταργηθούν. Και οι φοιτητές να χάσουν κάθε ελπίδα επαγγελματικής κατοχύρωσης μιας που θα αποφοιτούν από Σχολές που δεν θα αντιστοιχούν πια σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Κάποιοι βγάζουν τις μάσκες (μέρες που ‘ναι..) και αποκαλύπτονται, αποδεικνύοντας τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους απέφευγαν να τοποθετηθούν για τα βασικά ζητήματα του νόμου, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της οργανωτικής συγκρότησης του Ε.Μ.Π. και της δομής των σπουδών, πριν τις εκλογές του Σ.Ι.

Αλλά θα βρουν απέναντί τους μια πολυτεχνειακή κοινότητα, ενωμένη και αποφασισμένη όσο ποτέ.

Προσθέστε το σχόλιο σας

Έλεγχος ασφαλείας *