Μηνιαία Αρχεία Ιούνιος 2013

Μαθαίνοντας από τις εξεγερμένες πλατείες

Σ. Σταυρίδης, Καθηγητής ΕΜΠ

Αναδημοσίευση από την «Εφημερίδα των Συντακτών», 26.06.2013

Στη Βραζιλία ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους αναποδογυρίζοντας τα πάντα στο διάβα του μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα εισιτήρια στα λεωφορεία. Το σύνθημά τους αποκαλυπτικό: «δεν πρόκειται για τα 20 λεπτά» [της αύξησης].

Στην πλατεία Ταξίμ, δίπλα μας, και στην πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο, στη Βαρκελώνη και στο Σύνταγμα, στις μητροπόλεις του κόσμου, πλήθη εισέβαλαν στο προσκήνιο της ιστορίας ζητώντας δικαιοσύνη, δημοκρατία, ελευθερία.

Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Ποιοι είμαστε όλοι αυτοί;

Ίσως η κρίση ενός καθεστώτος που έχει κάνει κινητήρια δύναμη του την καταστροφή της ζωής και της φύσης να γεννά φρίκη, απογοήτευση, και υποταγή. Γεννά όμως και εξεγέρσεις, γεννά και μικρές και μεγάλες στιγμές ανυπακοής.

Στις εξεγερμένες πλατείες οι πολλοί ξαναβρήκαν την δύναμη που γεννά η δικτύωση και η πολλαπλότητα. Χωρίς τη φαντασίωση ενός συντεταγμένου παντοδύναμου στρατού των από κάτω, είδαν οι πολλοί πως είναι παντού. Η πόλη κινείται με τη δουλειά τους και παραλύει με την απείθειά τους.

Όπου και να κοιτάξει κανείς σήμερα δύο πράγματα διαπιστώνει:
Ο κόσμος δεν ξεγελιέται εύκολα με υποσχέσεις προσωπικής επιτυχίας, ο κόσμος δεν πιστεύει εύκολα στο ψέμα της κοινωνικής ευημερίας.

Οι από πάνω, οι ισχυροί, οι garcas όπως τους λένε λαϊκά στο Μπουένος Άιρες, από το ελληνικό «ολιγάρχες» (oligarcas), θωρακίζονται γιατί φοβούνται.

Τι φοβούνται;

Την ανεξέλεγκτη δύναμη των από κάτω. Μια δύναμη που δεν είναι βέβαιο πώς θα εκφραστεί, από ποιους θα εκφραστεί, αν θα μπορέσει να καναλιζαριστεί στις αρχές μιας κοινωνίας της εκμετάλλευσης των πολλών από τους λίγους.

Τη δημιουργικότητα των από κάτω. Αυτήν που γεννά μέσα στους καπνούς των δακρυγόνων στο Σύνταγμα έναν κυκλικό χορό στους ήχους μιας κρητικής λύρας και στην Ταξίμ ένα τάνγκο με ζευγάρια που φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Τις εμπειρίες ελευθερίας που ζουν οι από κάτω. Την αίσθηση ενθουσιασμού...

Περισσοτερα...

Το πραξικόπημα δε θα περάσει!

Σοκ στη θέα των μαυρισμένων οθονών. Ρίγος για τον κυνισμό και τη σκληρότητα μιας απόφασης που με πραξικοπηματικό τρόπο διαλύει τη δημόσια τηλεόραση και σπρώχνει 2656 εργαζόμενους στο περιθώριο της ανεργίας μέσα σε 4 ώρες.

Η μέθοδος ίδια. Ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού, χυδαία και συλλήβδην επίθεση απαξίωσης προς όλους τους εργαζόμενους, μεταφορά των ευθυνών των κυβερνώντων σε αυτούς. Το ίδιο πολιτικό σύστημα, αφού συμπίεσε στον υπέρτατο βαθμό τα περιθώρια ανεξαρτησίας της δημόσιας τηλεόρασης προσπαθώντας να την μετατρέψει πλήρως σε θεραπαινίδα της εκάστοτε κυβέρνησης, τώρα την καταργεί, παραδίδοντας το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης ολοκληρωτικά και απευθείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Τους «ξεσκολισμένους» στην επιστήμη της παραπληροφόρησης και της κατευθυνόμενης ενημέρωσης.

Στον κοινωνικό πόλεμο που μαίνεται, δεν υπάρχει η ανάγκη προσχημάτων.

Το “success story” της κυβέρνησης δείχνει το αποκρουστικό του πρόσωπο. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει άμεσα να θυσιαστούν στον Μολώχ του «προγράμματος διεξόδου από την κρίση», ενός προγράμματος που οι ίδιοι πια ομολογούν ότι έχει αποτύχει, αλλά που συνεχίζουν να εφαρμόζουν πειθήνια και με φανατισμό, σμπαραλιάζοντας μια χώρα, το λαό της και ιδιαίτερα τους νέους της. Μέχρι το τέλος του χρόνου οι απολύσεις πρέπει να φτάσουν τις 4000, στον επόμενο στις 12500. Και έπεται συνέχεια.

Σήμερα είναι η δημόσια τηλεόραση που εμφανίζεται να μη χωράει στο “success story” της κυβέρνησης και σφραγίζεται. Αύριο θα είναι τα δημόσια νοσοκομεία και τα δημόσια πανεπιστήμια. Ήδη το σχέδιο Αθηνά, άνοιξε το δρόμο.

Αλλά η ιστορία δεν γράφεται μόνο από τις αποφάσεις των «πάνω». Η βιαιότητα, η αντιδημοκρατικότητα και ο κυνισμός της απόφασης πρέπει να αφυπνίσει την ελληνική κοινωνία. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι πρέπει να αναλάβουμε και εμείς τις ευθύνες μας. Από το σκοτάδι της ενημέρωσης που βύθισε χθες μια ολόκληρη χώρα η κυβέρνηση, μόλις το μήνυμα που εκπεμπόταν δεν ταίριαζε με τις παράτες και τους ψεύτικους επικοινωνιακούς παραδείσους που στήνει πάνω στα αποκαΐδια μιας ρημαγμένης χώρας, ας ξεπηδήσει ένα ελπιδοφόρο κίνημα αλληλεγγύης και αγώνα...

Περισσοτερα...

Μύθοι και πραγματικότητα για τα πανεπιστήμια

Δείτε τη μικρή παρουσίαση που ετοιμάσαμε για τους μύθους και την πραγματικότητα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο….

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Περισσοτερα...