Μηνιαία Αρχεία Ιανουάριος 2024

Η σιωπή των αμνών

Τρεις εβδομάδες συμπληρώνονται από τον φοιτητικό ξεσηκωμό ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όλες οι Σχολές του ΕΜΠ είναι κατειλημμένες, μαζί με πάρα πολλές άλλες σε όλη την Ελλάδα. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, όπου υπάρχει πανεπιστήμιο, υψώνεται ένα δυναμικό «ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ», που, παρά τις απειλές, δεν κάμπτεται. Απεναντίας, η συντονισμένη και καταιγιστική προπαγάνδα του τελευταίου εξαμήνου ηττάται, η ψευδεπίγραφη εισαγωγή του όρου «μη κρατικά πανεπιστήμια» αντικαταστάθηκε στον δημόσιο λόγο από αυτό που είναι, ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το γνωστό συγκρότημα μιλάει για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ως  «την πρώτη ήττα του Μητσοτάκη στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν «διχασμένη» την κοινή γνώμη, όταν η κυβερνητική προπαγάνδα διέδιδε ότι έχει την καθολική υποστήριξή της. Οι φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημίων συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για μια ευθεία επίθεση στα δικαιώματα και στην επαγγελματική τους προοπτική, η ελληνική κοινωνία, επίσης, καταλαβαίνει τη σημασία της απώλειας του τελευταίου δημόσιου αγαθού που είναι ακόμη δωρεάν και σε υψηλό επίπεδο.

Σε αυτή την ιστορικής σημασίας μάχη η σιωπή είναι συνενοχή. Ακόμα και χώροι με πλειοψηφίες φίλιες προς την κυβέρνηση παίρνουν καθαρή θέση ενάντια στον υπό κατάθεση νόμο, δεν προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το «φύλλο συκής» της τάχα σοβαρότητας με πρόσχημα «δεν έχουμε δει ακόμη τον νόμο» που κλείνει τα μάτια στην οργιάζουσα προπαγάνδα της κυβέρνησης που προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει στην ομόφωνη απόφασή της: «Το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για αναγνώριση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, με «παράκαμψη» ή κατάλληλη «ανάγνωση» του άρθρου 16 του Συντάγματος, που τιτλοφορείται ως «ελεύθερο πανεπιστήμιο», την εξής μια «ελευθερία» θα υπηρετήσει: της διάθεσης πτυχίων βασικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δίδακτρα στη χώρα μας…». Και παρακάτω, «Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά εμφατικά από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ. Να σεβαστεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ενισχύσει πραγματικά, με τρόπο ουσιαστικό και μετρήσιμο, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας…»...

Περισσοτερα...

Για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 15/01/2024 στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

Όσοι βρεθήκαμε σήμερα, Δευτέρα 15/01/2024, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου γίναμε μάρτυρες μιας αναίτιας και βίαιης επίθεσης των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον φοιτητών του Ιδρύματος που ζητούσαν την αποχώρηση της αστυνομίας. Στο αίτημα των φοιτητών, οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με αγριότητα, ξυλοδαρμούς και ρίψη δακρυγόνων, αγνοώντας τις εκκλήσεις παρευρισκομένων συναδέλφων για ψυχραιμία και συντεταγμένη αποχώρησή τους. Φοιτητές και φοιτήτριες τραυματίστηκαν αλλά και συνάδελφοι κινδύνευσαν από τα δακρυγόνα και τη βία της αστυνομικής δύναμης.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η επέμβαση της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, για όσους εύκολα την υπερασπίζονται, δεν αποτελεί λύση. Ειδικότερα, η σημερινή επίθεση είχε ως στόχο την τρομοκράτηση όσων αντιδρούν στο επικείμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, και ιδιαίτερα των φοιτητικών συλλόγων που βρίσκονται σε φάση κινητοποιήσεων. Τα γεγονότα το αποδεικνύουν. Για το λόγο αυτό πρέπει να καταδικαστεί με αποφασιστικότητα από ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι ΕΜΠ εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας στους αγώνες των φοιτητών για την υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου.

Ως Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι ΕΜΠ ζητούμε την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών και την ανάληψη των ευθυνών για τη σημερινή επίθεση της αστυνομίας και την άμεση σύγκλιση του ΔΣ του ΣΔΕΠ ΕΜΠ. Ζητούμε, επίσης, την προκήρυξη Γενικής Συνέλευσης για τη συμμετοχή σε Παμπολυτεχνειακή κινητοποίηση υπεράσπισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, ενάντια στην αντισυνταγματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Για τα γεγονότα_16-1-2024

Περισσοτερα...