… Στραβά αρμενίζουμε

Η παράταξη Α-ΚΙΜΔΕΜΠ, η οποία έλαβε την πέμπτη έδρα στο ΔΣ του ΣΔΕΠ για 6 ψήφους, για μια ακόμη φορά, μεσούσης μιας βαθιάς κρίσης στον πανεπιστημιακό χώρο, με ευθύνη της κυβέρνησης, θεώρησε ότι τα μέλη ΔΕΠ του Συλλόγου δεν έχουν κανένα λόγο να συζητήσουν και να αποφασίσουν για το τι δέον γενέσθαι με την επίσημη θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Προκλητικό, και πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για αυτό.
Όμως, το Καταστατικό του Συλλόγου, όπως όλα τα καταστατικά συλλογικών φορέων στον κόσμο, προστατεύει τον Σύλλογο από αποφάσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη διάθεση του σώματος. Σύμφωνα με το Άρθρο 20, παρ. 2, το Δ.Σ. ή ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένοι να συγκαλέσουν έκτακτη Γ.Σ. αν αυτό ζητηθεί εγγράφως από το 1/5 των μελών του Συλλόγου μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες από την υποβολή στο Δ.Σ., τον Πρόεδρο ή τον Αντιπρόεδρο, του αιτήματος.
Μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες, και για δεύτερη φορά, συλλέχθηκαν σχεδόν διπλάσιες υπογραφές από αυτές που το Καταστατικό απαιτεί για σύγκληση έκτακτης ΓΣ δια ζώσης, όπως το Καταστατικό ορίζει, την Παρασκευή 01.03.24 στις 12:00. Και αντί η Α-ΚΙΜΔΕΜΠ να βγάλει τα πρέποντα συμπεράσματα για την απόσταση που την χωρίζει από το σώμα των μελών ΔΕΠ, έχοντας αποφασίσει να κάνει τα πάντα για να πέσει η κριτική στην κυβέρνηση «στα μαλακά», σε βαθμό έκθεσης, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο. Όψιμα, αυτοί που δεν ήθελαν καθόλου τη ΓΣ κόπτονται δήθεν για τη μαζικότητά της, προφασίζονται εμπόδια από το συμβολικό κλείσιμο του ΕΜΠ και την πορεία στου Ζωγράφου – το οποίο όπως συζητήθηκε στους φορείς δεν αφορά καθόλου τις συνδικαλιστικές δράσεις συλλόγων – κλπ. και θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα, ως πλειοψηφία στο ΔΣ, να επιβάλουν και ώρα (Παρασκευή απόγευμα στις 17:00 – μάλιστα με το απαράδεκτο για τον συνδικαλισμό επιχείρημα «σε ώρα που δεν εμποδίζει καμμιά άλλη υποχρέωσή μας στο ΕΜΠ») και τρόπο (διαδικτυακά), προσβάλλοντας ευθέως τους 89 – μέχρι τώρα – συναδέλφους που υπέγραψαν το αίτημα και παραβιάζοντας το γράμμα και το πνεύμα του καταστατικού, το οποίο προβλέπει (Άρθρο 20, παρ. 4) τη δυνατότητα εξ αποστάσεως ΜΟΝΟ για εξ αναβολής έκτακτη ΓΣ.
Πολύ γρήγορα κάποιοι μιμούνται την υπεροπτική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης, «ερμηνεύοντας» το Καταστατικό με τον τρόπο που η Κυβέρνηση «ερμηνεύει» το Άρθρο 16. Θα είχε τα χαρακτηριστικά του φαιδρού αν δεν ήταν επικίνδυνο. Ο αυταρχισμός και η καθεστωτική συμπεριφορά της Α-ΚΙΜΔΕΜΠ προκαλούν και δηλητηριάζουν το σώμα και τις σχέσεις των μελών ΔΕΠ.
Υπό αυτούς τους όρους η σύγκληση εξ αποστάσεως ΓΣ και απογευματινές ώρες συνιστά προκλητική απαξίωση των συναδέλφων που υπέγραψαν και αντικαταστατική κίνηση, και αρνούμαστε ως ΠΔ ΕΜΠ να τη νομιμοποιήσουμε. Καλούμε την Α-ΚΙΜΔΕΜΠ να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο της «παράκαμψης» του Καταστατικού και, έστω κι αργά, να επικοινωνήσει με τις από άκρο σε άκρο αντιδράσεις στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική. Δεν ήθελαν τη ΓΣ, συνεχίζουν να μην τη θέλουν, τους υποχρεώνει όμως η θέληση των συναδέλφων και το Καταστατικό να την αποδεχτούν και να την ορίσουν για αύριο Παρασκευή 01.03.24 στις 12.00 δια ζώσης. Κάθε νέα υπεκφυγή έναντι αυτού θα την εκθέτει ακόμη περισσότερο.

Στραβά αρμενίζουμε_29-2-2024

Προσθέστε το σχόλιο σας

Έλεγχος ασφαλείας *