Η σιωπή των αμνών

Τρεις εβδομάδες συμπληρώνονται από τον φοιτητικό ξεσηκωμό ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όλες οι Σχολές του ΕΜΠ είναι κατειλημμένες, μαζί με πάρα πολλές άλλες σε όλη την Ελλάδα. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, όπου υπάρχει πανεπιστήμιο, υψώνεται ένα δυναμικό «ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ», που, παρά τις απειλές, δεν κάμπτεται. Απεναντίας, η συντονισμένη και καταιγιστική προπαγάνδα του τελευταίου εξαμήνου ηττάται, η ψευδεπίγραφη εισαγωγή του όρου «μη κρατικά πανεπιστήμια» αντικαταστάθηκε στον δημόσιο λόγο από αυτό που είναι, ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το γνωστό συγκρότημα μιλάει για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ως  «την πρώτη ήττα του Μητσοτάκη στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν «διχασμένη» την κοινή γνώμη, όταν η κυβερνητική προπαγάνδα διέδιδε ότι έχει την καθολική υποστήριξή της. Οι φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημίων συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για μια ευθεία επίθεση στα δικαιώματα και στην επαγγελματική τους προοπτική, η ελληνική κοινωνία, επίσης, καταλαβαίνει τη σημασία της απώλειας του τελευταίου δημόσιου αγαθού που είναι ακόμη δωρεάν και σε υψηλό επίπεδο.

Σε αυτή την ιστορικής σημασίας μάχη η σιωπή είναι συνενοχή. Ακόμα και χώροι με πλειοψηφίες φίλιες προς την κυβέρνηση παίρνουν καθαρή θέση ενάντια στον υπό κατάθεση νόμο, δεν προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το «φύλλο συκής» της τάχα σοβαρότητας με πρόσχημα «δεν έχουμε δει ακόμη τον νόμο» που κλείνει τα μάτια στην οργιάζουσα προπαγάνδα της κυβέρνησης που προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει στην ομόφωνη απόφασή της: «Το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για αναγνώριση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, με «παράκαμψη» ή κατάλληλη «ανάγνωση» του άρθρου 16 του Συντάγματος, που τιτλοφορείται ως «ελεύθερο πανεπιστήμιο», την εξής μια «ελευθερία» θα υπηρετήσει: της διάθεσης πτυχίων βασικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δίδακτρα στη χώρα μας…». Και παρακάτω, «Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά εμφατικά από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ. Να σεβαστεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ενισχύσει πραγματικά, με τρόπο ουσιαστικό και μετρήσιμο, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας…». Επίσης, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, ομόφωνα, αναφέρει: «Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου που θα δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μια κίνηση που παραβιάζει ευθέως τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 16, σύμφωνα με την οποία η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, απαγορεύεται δε η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες». Και πιο κάτω, «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά γενναία στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου με χρηματοδότηση, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, επαρκείς εγκαταστάσεις και επιστημονικό εξοπλισμό».

Η κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση, εκεί που δεν το περίμενε(;). Και εξαπολύει τον ωμό αυταρχισμό. Απειλεί με διακοπή χρηματοδοτήσεων τα πανεπιστήμια, δια στόματος Α. Γεωργιάδη, και, μιας που αυτό φάνηκε μάλλον ως απειλή του στυλ «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», απειλεί ευθέως με καταστολή των φοιτητικών καταλήψεων μέσω της αστυνομίας. Και επειδή αυτό δεν έχει προηγούμενο, καλεί τις διοικήσεις των πανεπιστημίων «να την καλέσουν να το πράξει», δια στόματος Μαρινάκη, μεταφέροντας την ευθύνη σε αυτές. Να κάνουν, δηλαδή, αυτό που καμμιά διοίκηση πανεπιστημίου δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν. Και είμαστε βέβαιοι πως τιμώντας την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου κανένα μέλος ΔΕΠ δεν θα το κάνει.

Και μέσα στον ορυμαγδό αυτών των εξελίξεων τι κάνει ο Σύλλογος ΔΕΠ; Με απόλυτη ευθύνη της πλειοψηφίας του, «ποιεί τη νήσσαν». Οι προθέσεις φάνηκαν από νωρίς. Η πλειοψηφούσα παράταξη (που απέκτησε την πέμπτη έδρα για μόλις 6 ψήφους) πρότεινε στη συγκρότηση του ΔΣ όλες οι θέσεις να απονεμηθούν στην ίδια, κατά παγκόσμια συνδικαλιστική πρωτοτυπία. Αν αυτό αντανακλούσε κάποιου τύπου οίηση, μικρό θα ήταν το κακό. Φαίνεται, όμως ότι επιλέγει την τακτική της «σιωπής των αμνών»,  στόχος της είναι η πλήρης αδρανοποίηση του Συλλόγου, σε μια μάχη κρίσιμη για το ελληνικό πανεπιστήμιο (αλλά και για την κυβέρνηση, προφανώς). Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η άρνησή της για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, διότι «δεν συντρέχει λόγος», ενώ τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε αναβρασμό; Και είναι οι συνάδελφοι της Α-ΚΙΜΔΕΜΠ σίγουροι ότι όσοι την ψήφισαν συμφωνούν ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα πρέπει να περάσουν αμαχητί;

Οι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι ΕΜΠ αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών (https://forms.gle/xexax7p41TkX5q9i8) με στόχο την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου ΔΕΠ ΕΜΠ και καλούν κάθε συνάδελφο να συμμετέχει, με αίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών.

 

Η σιωπή των αμνών_28-01-2024

Προσθέστε το σχόλιο σας

Έλεγχος ασφαλείας *